Fotogaléria

Náhodný výber z galérie

Náhodný výber z galérie

Užitočné odkazy

Ústredný portál verejnej správy

UPSVaR LučenecREKUS

Dátum a čas

Dnes je štvrtok, 19.10.2017, 14:36:45

Aktuálne počasie

<<
>>
dnes, štvrtok 19. 10. 2017
17 °C 4 °C
slabý dážď, západný vánok
vietorZ, 1.36m/s
tlak962.85hPa
vlhkosť90%

Návštevnosť

Návštevnosť:

ON LINE: 5
DNES: 433
TÝŽDEŇ: 1890
CELKOM: 223080

Navigácia

Odoslať stránku e-mailom

Obsah

Evidencia obyvateľstva

 

Hlásenie trvalého pobytu občana
Hlásenie trvalého pobytu a prechodného pobytu občanov upravuje zákon č. 253/1998 o hlásení pobytu občanov SR a registri obyvateľov SR v znení neskorších predpisov, ktorý nadobudol účinnosť 1.7.2006
Občan je povinný predložiť:
* platný občiansky preukaz
* ak ide o hlásenie trvalého pobytu dieťaťa do 18 rokov predkladá jeho zákonný zástupca rodný list tohto dieťaťa
* platný cestovný doklad SR alebo osvedčenie o štátnom občianstve SR nie staršie ako šesť mesiacov (ak sa jedná o hlásenie trvalého pobytu občana, ktorý sa prihlasuje z iného štátu)
* doklad o vlastníctve alebo spoluvlastníctve (napr. budovy, jej časti, domu alebo bytu, v každom prípade musí ísť o budovu alebo časť budovy, ktorá je určená na bývanie)  (postačuje výpis z katastra nehnuteľností s kolkom), súhlas vlastníka alebo všetkých spoluvlastníkov s osvedčeným podpisom v prípade hlásenia trvalého pobytu do budovy, ktorej nie je vlastníkom (vlastník alebo vlastníci môžu súhlas k prihláseniu trvalého pobytu podpísať občanovi aj pred pracovníkom ohlasovne);súhlas sa nevyžaduje v prípade ak ide o prihlásenie jedného zo spoluvlastníkov alebo ak sa prihlasuje manžel alebo nezaopatrené dieťa vlastníka, spoluvlastníka alebo nájomcu
* vyplniť a podpísať prihlasovací lístok na trvalý pobyt, odhlasovací lístok z trvalého pobytu

Hlásenie prechodného pobytu občana
Prechodný pobyt občan hlási v prípade, ak sa zdržiava mimo svojho trvalého pobytu dlhšie ako 90 dní; tento pobyt hlási i občan trvalo žijúci v zahraničí a pobyt na území SR mu bude trvať dlhšie ako 90 dní.
Predpokladaná doba prechodného pobytu môže byť najviac päť rokov. Občan pri hlásení prechodného pobytu predkladá všetky doklady ako v prípade hlásenia trvalého pobytu.
V prípade hlásenia prechodného pobytu u občana žijúceho v zahraničí predkladá prihlasovaný občan platný cestovný doklad SR.

Zrušenie trvalého pobytu občanovi
Vlastník alebo spoluvlastníci môžu podať ohlasovni návrh na zrušenie trvalého pobytu občanom v jeho nehnuteľnosti hlásených. Návrh na zrušenie trvalého pobytu nie je možné podať voči manželovi a nezaopatrenému dieťaťu. V tomto prípade žiadateľ vypisuje žiadosť, predkladá občiansky preukaz a list vlastníctva.

Oznámenie o mieste pobytu obyvateľa
Fyzické alebo právnické osoby môžu požiadať ohlasovňu o oznámenie miesta pobytu obyvateľa. Žiadosť musí byť podaná písomne s uvedením mena a priezviska, rodného čísla, čísla občianskeho preukazu, trvalého pobytu žiadateľa. V prípade právnickej osoby uvedenie obchodného mena, sídla a IČO. V žiadosti je potrebné uviesť meno a priezvisko, prípadne dátum narodenia alebo rodné číslo obyvateľa, o ktorom sa pobyt požaduje oznámiť a dôvod žiadosti. Za každé poskytnutie informácie o mieste pobytu sa vyberá správny poplatok 5,00 €.

Potvrdenie o trvalom pobyte
Pre potreby občana ohlasovňa vystavuje potvrdenie o trvalom pobyte občanovi. K jeho vystaveniu je potrebné predložiť platný občiansky preukaz a uhradiť správny poplatok 5,00 €.